More Website Templates @ TemplateMonster.com. November 21, 2011!

Ontstaan van de West Coast Pipe Band

Wat in 2005 startte als een groep vrienden die hun passie voor de Schotse muziek en cultuur wilden delen, is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een gevestigde waarde in de wereld van Pipes and Drums. De eerste jaren lag de nadruk vooral op het aanleren van de technieken van het doedelzakspelen en het opbouwen van een set basistunes. Hiervoor werd beroep gedaan op een leraar uit Antwerpen, met de jaren ontwikkelde de band zich meer en meer, verscheidene bandleden ontpopten zich tot kundige en enthousiaste leerkrachten. Al gauw kwam de noodzaak om de 'pipeband' uit te breiden naar 'pipes and drums', en werd ook een drumsectie opgestart. Elk jaar kwamen er leden bij, eerst als leerling, dan als volwaardig spelend lid.
Hoewel de band geboren is in Koksijde, werd in 2011 beslist om het repetitielokaal aan 'Ten Bogaerde’ in te ruilen voor een locatie met een meer centrale ligging in de provincie. Ongeveer op de kruising van de as Oostende-Torhout en Brugge-Veurne, viel ons oog op Gistel.

Onze doelstelling

De West Coast Pipe Band heeft twee grote waarden: muzikale kwaliteit & vriendschap. Onze band is meer dan enkel een vereniging van mensen met een gemeenschappelijke interesse. De aangename en ontspannen sfeer is altijd voelbaar tijdens de repetities en de optredens. Ook onze band-activiteiten (nieuwjaarsreceptie, oefendagen, banduitstappen, zomerfeest,...) zijn altijd een ‘Schot’ in de roos!
Op muzikaal vlak streven we niet naar een enorm uitgebreid repertoire, maar naar technisch correct gebrachte nummers. Kwaliteit gaat boven kwantiteit! Uiteraard hechten we ook veel belang aan 'marching and discipline' en de uniformiteit van onze band.

Tartan en Uniform

Sinds november 2009 komt de West Coast Pipe band altijd naar buiten in kleuren van de tartan Weir Modern. Er werd voor dit kleurenpalet gekozen omdat we zo de link kunnen leggen met onze roots:
 • - geel staat voor het zand en de duinen langs onze kust
 • - blauw verwijst naar het water en de zee
 • - groen verwijst naar het duingras
Net zoals de gekozen tartankleuren heeft ook de naam ‘Weir’ een link met onze bandafkomst. Zoals vele Schotse Lowland namen is de naam Weir van Normandische oorsprong, meer bepaald uit de streek Vere, rond de Calvados regio in Frankrijk. Het woord werd in Normandië geïntroduceerd door de Noormannen uit hun eigen woord‘ver’, wat aanlegplaats of haven aan een riviermonding betekent.

Ons motto is het Latijnse Vero nihil Verius, vertaalt als Niets is meer waar dan de waarheid.
Onze crest (band wapen) is een azuurblauw zwijn met gouden slagtanden en hoeven staand op een met hermelijnenvel omhulde rode hoed.

Voor het uniform werd gekozen voor de day dress. Dit is het uniform dat het meest gedragen wordt bij Pipe Bands. De uitvoering, zoals te zien op de foto, van een day dress is:
 • - Glengarry met Cap Badge (hoofddeksel)
 • - Overhemd met stropdas
 • - Braemar jas en ondervest
 • - Kilt
 • - Belt (riem)
 • - Sporran (tas)
 • - Hoses met flashes (kousen)
 • - Ghillie Brogues (schoenen)